Stadsfietsen !

De meeste kilometers in Nederland worden afgelegd door de wat simpelere fietsen. De stadsfiets wordt ook wel een City Bike genoemd. De stads-fiets is vooral een stevige fiets die geschikt is om dagelijks te gebruiken. Een stadsfiets wordt vooral gebruikt om naar school te gaan of je werk of de winkels.
 
.
~ Home / Soort / Type Fiets / Stadsfiets
09-aug-2017 Leestijd: 5 minuten
Stadsfiets
4.3 (85.45%) 33 votes

Een kenmerk van de stadsfiets is dat een banden minder geprofileerd zijn en normaliter ook smaller zijn dan voorbeeld mountainbike. De banden zijn breder als racefietsen. De stadsfiets is daarom ook minder geschikt om door het bos of veld te rijden. Ook minder geschikt om mee te doen aan een wedstrijd.


Image

Nadelen van een stadsfiets

De stadsfiets is over het algemeen best wel zwaar een gevecht soms wel 18 kilogram. Dit kom vooral door het zwaar stalen frame. Dit kan het nou weer zijn omdat gemiddelde afstanden op een stadsfiets gemiddeld 5 km is. In principe speelt gewicht dan geen rol.

Het ontwerp van de stadsfiets.

Stadsfiets is simpel ontworpen. De stadsfiets heeft geen versnelling of een terugtraprem.De kans dat een onderdeel kapot gaat, wordt daardoor minder. De stadsfiets is bijna direct klaar voor gebruik. Stadsfiets heeft een gesloten kettingkast, wat dat de ketting schoon blijft en bijna geen onderhoud nodig is.

Ondanks de stadsfiets bekend staat om simpele fiets, zijn er ook luxere stadsfietsen ontworpen. Deze luxere stadsfietsen hebben dan bijvoorbeeld twee handremmen, 3 4, of achter versnellingen.

Ook hebben de stad fietsen soms rollerbreaks. Dit verminderen de kans dat de fietsen valt door de handrem te blokkeren als de fietser te heftig remt (opeens).

De stadsfiets trapt zwaarder.

De fietsers in de stad moeten er toch wel wat harder voor Trappen dan een elektrische fiets voorbeeld. Als je een oudere slecht rijdende fiets hebt voor vervoer, kan Dit vooral irritant zijn bij slechte weersomstandigheden. In het ergste geval moet je twee en half keer zo zwaar trappen als normaal. Hoe komt het dat mijn stadsfiets nu zware trap dan andere fietsen, waar kan dat aan liggen.

Veel fietsers in de stad komen bijna niet vooruit. 

Stadsfietsen vragen over het algemeen meer energie van je. We hebben bij de redactie een test gedaan. Op een normale goedlopende fiets, moet 55 watt energie leveren, om 18 kilometer per uur te rijden. Dit is best wel weinig inspanning. Als je echt gezond wil leven en bewegen ligt deze inspanning er toch best wel onder. Maar ik heb ook best sommige fietsen wat harder moeten trappen, zelfs 138 watt Om dezelfde snelheid te behalen. Bekijken voor mij wat een boosdoener was voor het zware fietsen.

Banden van de stadsfiets

Ik heb misschien wel, een van deze grootste boosdoener zijn toch wel de zachte banden het scheelt namelijk behoorlijk, of je nu met twee of vier bar moet fietsen. Vooral met stugge en stijve banden is het duidelijk voelbaar. De oplossing daarentegen is simpel. Koop bijvoorbeeld een pomp met een bar of drukmeter. Ook Is het verstandig om de banden twee tot 4 weken eventjes op te pompen. Een te zachte band heeft namelijk een nadeel dat de zijkant van een zachte band veel sneller kapot gaat en je meer kans heb op lekkage. Hou daarbij in het achterhoofd dat het type buitenband ook een verschil kan maken.

Image

De stadsfiets worden veel gebruikt

Stadsfietsen worden over het algemeen het meest gebruikt om te fietsen. Ze worden voornamelijk gebruikt om korte afstanden te fietsen. Meestal worden ze gebruikt om naar school te fietsen of om snel naar de winkel te gaan of naar het werk te fietsen. Stadsfietsen worden vooral gebruikt om deze kortere afstanden af te leggen. De stadsfiets moet ook wel eens oma fiets of moederfiets genoemd. Winnaar Zijn er ook sportieve stadsfietsen wat ook wel een hybride fiets wordt genoemd. Stadsfiets is trouwens meest verkochte soort fietsen in Nederland.

Image

Kenmerken van de stadsfiets:

Kenmerken van een stadsfiets:

 • Om dagelijks te gebruiken.
 • Groot Comfort.
 • Simpel te gebruiken.
 • Makkelijk in zijn onderhoud.
 • Kiezen tussen dichter of half open kettingkast.
 • Je hebt keus bij drie tot 8 versnellingen.
 • Kiezen tussen terugtraprem of handrem.
 • Makkelijk een kinderzitje voor of achter te bevestigen.
 • Dat is goed dat begint al bij € 250,-
 • Fiets is van staal. Daarom is hij stevig.
 • Fiets is wel wat zwaarder waardoor minder geschikt is als je in een flat woont zonder lift.
Image

De damesfiets herenfiets of uniseks fiets.

Stadsfietsen zijn er voor damesfietsen herenfietsen maar ook uniseks fietsen. Het verschil is vooral te zien aan de Stang. Bij de heren zit de stang Horizontaal en beide damesfiets ontbreekt deze horizontale Stang. Soms zijn stadsfietsen ook in uniseks model leverbaar. Deze heeft er geen stang in het midden van het frame maar zit vaak iets lager. Dit komt omdat vrouwen daar makkelijker kunnen opstappen. Uniseks fietsen hebben vaak ook een lage instap. Het voordeel van een uniseks fiets is dat je deze samen met je partner kunt delen.

Misschien wil je een uniseks fiets verzekeren? Kijk dan zeker op de vergelijk pagina.

Image

Damesfiets stadsfiets.

Bij de stad fietsen zie je duidelijk onderscheid tussen de dames en herenfietsen. behalve het model, maten horizontaal of verticaal is bevestigd. zie je ook verschil in het zadel. Zadels voor damesfietsen zijn over het algemeen breder dan voor de heren fietsen. de meest verkochte stadsfietsen in Nederland is van het merk Batavus voor de dames fietsen.

Misschien heb je al een fiets gekocht en aangeschaft en wil je een dames fiets verzekeren? Kijk dan zeker op de vergelijk pagina.

Image

Stadsfietsen voor de heren.

Vroeger was het noodzakelijk dat de stad in het midden bevestigd was. Dit was noodzakelijk om dat te staan en het frame stevig genoeg moest zijn. Tegenwoordige tijd is dit niet meer nodig. opwaarderen Is Batavus en ook Gazelle het meest verkochte model.

Unisex-fietsen

Uniseks-fietsen. Deze stadsfietsen worden vooral gebruikt de postbezorgers vanwege de lage instap en de stevigheid. opvallend is dat de horizontale stang wel aanwezig is onder in het frame. Alleen is deze stang korter dan bij de herenfiets.

Image
Hoe sterk genoeg moet de motor zijn

Ik de schrijver van dit artikel wil graag weten wat jij van ons artikel heb geleerd. Je kunt mij benaderen, of gewoon een reactie achterlaten onderaan de pagina. Je mag uiteraard als je je e-bike of (normale) fiets wilt gaan verzekeren kan dit zeker op deze vergelijk. Op bijna elke pagina kun je de meest recente dekking en premie`s checken. Natuurlijk zouden we ook op prijs stellen als je dit artikel deelt via social media. .

.
.