zonder zweetplekken dankzei de elektrische fiets

~ Home / Nieuws / zonder zweetplekken dankzei de elektrische fiets
09-aug-2017 Leestijd: 5 minuten
zonder zweetplekken dankzei de elektrische fiets
3.8 (75.38%) 13 votes
.:.

De opmars van de elektrische fiets zet gestaag door


Zonder zweetplekken e-fietsen naar kantoor? Bart Moore stapt nu ook voor langere afstanden op de fiets...

.
De opmars van de elektrische fiets zet gestaag door, ook in het woon-werkverkeer. Dat is terug te zien in de nieuwste kwartaalcijfers die Accell gisteren publiceerde. De fietsenfabrikant, bekend van merken als Batavus, Sparta en Koga, haalde in de eerste maanden van dit jaar een omzetgroei en een hogere winst dan in de dezelfde maanden vorig jaar. Concrete cijfers maakte het bedrijf niet bekend.
De omzetstijging dankt Accell voornamelijk aan elektrische fietsen en sportieve fietsen. Niet alleen ouderen, maar nu ook forenzen zien het voordeel van de e-fiets.
De fiets met elektrische ondersteuning is al langer een verkoophit. Vorig jaar verkocht Accell 23 procent meer elektrische fietsen dan in 2012. Van de totale fietsenomzet komt 35 procent uit de verkoop van elektrische fietsen. Mede daardoor boekte Accell in 2013 een winst van 19 miljoen euro.
'Fietspaden moet anders worden ingericht nu de elektrische fiets populairder wordt'

Hoeveel e-fietsen zijn er in Nederland?

In toenemende mate wordt de elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen e-fietsbezitters. Een kwart van hen gebruikt de fiets met elektrische ondersteuning om te pendelen tussen werk en woning, weet de ANWB.
De afstand die de Bart Moore bereid is om naar het werk te fietsen, is de afgelopen jaren gegroeid. "Vier à vijf jaar geleden was dat nog 7,5 kilometer met een gewone fiets, nu is dat dankzij de elektrische fiets verdubbeld naar 15 kilometer", vertelt Martijn van Es van de Fietsersbond. "De grens ligt heel duidelijk bij 15 kilometer. Omdat een gewone elektrische fiets tot 25 kilometer per uur kan, doe je over die afstand dik een half uur. Langer dan dat is een werknemer niet bereid te besteden aan een tochtje naar het werk. Vooral de veertigers en de vijftigers gebruiken de elektrische fiets om naar het werk te gaan."

Image
Automobilisten die minder dan 7,5 kilometer van hun werk wonen, zijn vaak niet bereid de auto te laten staan ten faveure van een elektrische fiets, weet Fietsberaad, een kenniscentrum voor fietsbeleid. "Voor forenzen die voor korte ritjes gebruik maken van de auto, maakt een elektrische fiets niet veel verschil. Zij hebben bezwaren bij de fiets die niet worden weggenomen door elektronische ondersteuning", zegt Otto van Boggelen, coördinator Fietsberaad bij Kennisplatform Verkeer en Vervoer. "Zij houden niet van de fiets, moeten bagage meenemen, zijn bang dat hun pak vies wordt of willen niet dat de buurman hen op de fiets ziet."
Automobilisten die meer dan 7,5 kilometer moeten rijden naar hun werk, zijn eerder bereid de elektrische fiets te pakken en de auto te laten staan. "Zij hadden al langer de wens om op de fiets naar het werk te gaan, maar vonden de afstand te groot."
Volgens de Fietsersbond zullen fietspaden anders ingericht moeten worden nu ze drukker worden en de elektrische fiets aan populariteit wint. Van Es: "Met een elektrische fiets heb je meer ruimte nodig met inhalen, omdat je door de hogere snelheid minder tijd hebt om tijdens het inhalen correcties uit te voeren. Fietspaden zullen drie tot vier meter breed moeten worden. Senioren zijn soms onzeker in het verkeer, zeker met een elektrische fiets die zwaarder is en snelheden kan halen die ze niet gewend zijn."

E-bikes vooral bekend in grote steden

De omzet die Roderick van den Berg in 2014 tot dusverre haalde uit de verkoop van elektrische fietsen en elektrische bakfietsen, ligt de helft hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Van den Berg is oprichter van de Elektrische Fiets Winkel, met vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. "We zien een grote groei", zegt hij. "Vooral in de grote steden wint de elektrische fiets aan populariteit. Daar wordt de e-fiets echt een alternatief voor de auto. En de doelgroep verandert ook. Vijf tot tien jaar geleden waren het voornamelijk ouderen, nu zijn het jongere mensen die de elektrische fiets gebruiken om tien à twintig kilometer naar hun werk te fietsen."
Die afstand afleggen met een gewone fiets was voor hen geen optie. "Zij zagen het niet zitten om bezweet in hun pak op het werk te komen. Op een elektrische fiets heb je dat niet. Eerst gingen zij met de auto, maar vanwege de leefbaarheid in de steden, met een beperkte mobiliteit in de stad en parkeerproblemen, kiezen zij toch voor de elektrische fiets."
Het aanbod e-fietsen sluit ook steeds beter aan op het gebruik ervan in de stad, vertelt Van den Berg, bij wie een fiets met elektrische ondersteuning gemiddeld 2000 euro kost.
"Was het eerst een robuuste fiets, nu wordt het uiterlijk van een elektrische fiets steeds hedendaagser, met bijvoorbeeld een accu in de kettingkast."